PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ !!!




1) Μεγάλα προβλήματα φαίνεται ν' αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικοί κλάδοι των γεωργών και κτηνοτρόφων, καθώς λόγω της ακρίβειας, της παγκόσμιας αύξησης στην τιμή του πετρελαίου αλλά και της παρατεταμένης ανομβρίας στην Κύπρο, χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά καταστροφική. Τη Δευτέρα θα συναντηθούν οι γεωργοί στο χωριό Αυγόρου, με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και ν' αποφασίσουν την κοινή γραμμή που θ' ακολουθήσουν, ώστε να ζητήσουν από την Κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες που έχουν υποστεί.

Ουσιαστική απώλεια εισοδήματος αντιμετώπισαν οι πατατοπαραγωγοί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και του ρεύματος έπληξε σημαντικά τον κλάδο, ο οποίος σύντομα αναμένει αυξήσεις και στην τιμή των λιπασμάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, κ. Νίκο Βάσιλα, η έλλειψη νερού στα φράγματα σε συνδυασμό με την ανομβρία ανέβασαν τα κόστη τους κατά 25% επιπλέον, καθώς παλαιότερα πλήρωναν το νερό 11 σεντ (της λίρας) ανά τόνο, ενώ τώρα η τιμή του ανέρχεται σε 70 σεντ. Παρόμοια προβλήματα περιέγραψε στη «Σ» και εκ μέρους των σιτοπαραγωγών ο κ. Κυριάκος Καϊλάς. «Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος», δήλωσε. Λόγω της ανομβρίας φέτος όλοι οι σπόροι που θα φυτευτούν θα είναι αναγκαστικά εισηγμένοι και οι εισαγωγείς απαιτούν καταβολή του πλήρους ποσού εκ των προτέρων, χωρίς να είχαν φέτος εισόδημα. «Οι τράπεζες δεν δανείζουν, οι λογαριασμοί τρέχουν και έχουμε και τα ενοίκια». Οι αγροτικές οργανώσεις αναμένεται να επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, ούτως ώστε να ζητήσουν από την Κυβέρνηση να τους βοηθήσει ν' αντεπεξέλθουν με τα νέα δεδομένα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμιά ανταπόκριση, ίσως προχωρήσουν και σε μέτρα, αν και θέλουν να εξαντλήσουν πρώτα όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Αγελάδες τρώνε «χρυσάφι»
Έντεκα εκατομμύρια ευρώ περισσότερο καλούνται να πληρώσουν φέτος οι αγελαδοτρόφοι, απλώς και μόνο για να ταΐσουν τα ζώα τους. Εξαιτίας της ανομβρίας και των αποτελεσμάτων αυτής επί των γεωργικών καλλιεργειών, η παραγωγή χονδροειδούς ζωοτροφής φέτος ήταν σχεδόν μηδαμινή, κάτι που, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποθεμάτων από τις προηγούμενες «κακές» χρονιές, ανάγκασε τους κτηνοτρόφους να εισάγουν όλο το φαγητό που παρέχουν στα ζώα τους. Ο σανός, η αχυροποκαλάμη, τα ενσιρώματα και η φυσική βλάστηση πρέπει ν' αποτελούν τουλάχιστον το 40% της διατροφής των αγελάδων. Με δεδομένο το γεγονός πως από τους 100.000 τόνους που παράγονται συνήθως, φέτος οι αγελαδοτρόφοι παρέλαβαν μηδέν, τα 55.920 βοοειδή τρέφονται εξολοκλήρου με «διεθνή κουζίνα», τροφή που προέρχεται κυρίως από την Ιταλία.

Φέτος χρειάζονται 116.478 τόνοι χονδροειδούς τροφής, οι οποίοι στοιχίζουν συνολικά 18.467.926 λίρες. Το αντίστοιχο ποσό για την περσινή χρονιά και για την ίδια ποσότητα φαγητού ήταν 12.077.235 λίρες, πράγμα που ανεβάζει τη διαφορά σε κάτι παραπάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ! Σε αυτά τα ποσά προστίθεται και το κόστος ελλιμενισμού, που ανέρχεται σε 30-40 λίρες ανά τόνο, καθώς και η παγκόσμια αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η ακρίβεια. Οι αγελαδοτρόφοι δηλώνουν πως αν η Πολιτεία δεν σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αναπόφευκτα πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να σφάξουν μεγάλο αριθμό ζώων ή ακόμη και να κλείσουν τις μονάδες τους, καθώς είναι απαγορευτική οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στην τιμή.


2) Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους Έλληνες κτηνοτρόφους οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής τους, επισημαίνει σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως το ζήτημα με τα καρτέλ, η μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα, οδηγούν στη δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κύριο Αλέξανδρο Κοντό

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους Έλληνες κτηνοτρόφους οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής τους. Η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως το ζήτημα με τα καρτέλ, η μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα, οδηγούν στη δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Στην Αχαΐα, οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην κτηνοτροφία του νομού και κυρίως στην Αιγιάλεια, σε συνάρτηση με τις ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στους παραγωγούς της περιοχής και οδηγούν την κτηνοτροφία σε κατάρρευση, με επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή.

Επειδή ο κλάδος της κτηνοτροφίας απασχολεί μεγάλο αριθμό αγροτών που χρειάζονται την Πολιτεία αρωγό στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων του,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να περιορίσει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να μειωθεί το κόστος παραγωγής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Απόστολος Κατσιφάρας.





3) Γιαούρτι, γάλα και φέτα τυρί μοίραζαν χθες μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς εκπρόσωποι συλλόγων κτηνοτρόφων από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι κτηνοτρόφοι, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο, διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για τις χαμηλές τιμές στις οποίες πουλάνε τα προϊόντα τους στους εμπόρους-μεσάζοντες, καταγγέλλοντας την ύπαρξη καρτέλ στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, ακρίβεια στην αγορά και διατροφική κρίση. Η πτώση των τιμών την τρέχουσα περίοδο σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους είναι της τάξης του 10%. Το πρόβειο γάλα αγοράζεται από τους εμπόρους προς 87 λεπτά το κιλό, το κατσικίσιο προς 57 λεπτά και το αγελαδινό προς 33 λεπτά. Στα αιτήματα των κτηνοτρόφων περιλαμβάνεται και η αύξηση της τιμής του γάλακτος στο 1,30 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, στα 90 λεπτά για το κατσικίσιο και στα 55 λεπτά για το αγελαδινό. “Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Θα παρατήσουμε τα κοπάδια στο βουνό”, δηλώνει ο Στέλιος Βογιατζίδης, πρόεδρος συνεταιρισμού κτηνοτρόφων ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορείο και αγροτικά αυτοκίνητα, έμειναν για περισσότερες από δύο ώρες έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία της Αγίου Δημητρίου. Μοίραζαν δωρεάν γάλα, τυρί και γιαούρτι και μεγάλος αριθμός πολιτών έσπευσε να πάρει προμήθειες. Οι κτηνοτρόφοι σταματούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και χάριζαν τα προϊόντα τους στους οδηγούς.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

1. Οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ανά αγελάδα.

2. Αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ για λόγους ξηρασίας.

3. Αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων.

4. Επιδότηση όλων των ζωοτροφών.

5. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης του γάλακτος με επέκταση του μέτρου και στο κρέας. Άμεση εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στα κρεοπωλεία με αναγραφή των ντόπιων ή εισαγόμενων κρεάτων.

6. Επιστροφή του ΦΠΑ σε ποσοστό 15% και απαλλαγή των σταβλικών εγκαταστάσεων από το ΕΤΑΠ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

Την ίδια ώρα αγελαδοτρόφοι-γαλακτοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια των Μαλγάρων. Οι αγελαδοτρόφοι ξεκίνησαν με αγροτικά μηχανήματα από τη Σίνδο, έφτασαν στα διόδια και μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς, χωρίς να κλείσουν το δρόμο. Οι αγελαδοτρόφοι μεταξύ άλλων ζητούν να εκλείψουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος και τυροκομικών με τη χρήση νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία και να εκδίδονται αποδείξεις από τις ζυγιστικές μηχανές και τις ταμειακές, με αναγραφή του προορισμού των κρεάτων. Ακόμη να παγώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και να δοθούν άτοκα δάνεια τριετούς διάρκειας. Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων έγιναν χθες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ελλάδας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος κτηνοτρόφων Χαλκιδικής.

“Ζητάμε καλύτερες τιμές για τα προϊόντα και καταγγέλλουμε την απουσία ουσιαστικής πολιτικής στήριξης των κτηνοτρόφων”.

Κώστας Ρετζής, κτηνοτρόφος Βοΐου Κοζάνης.

“Ο κλάδος αργοπεθαίνει, δεν μπορούμε να συντηρηθούμε με αυτές τις χαμηλές τιμές”.

Γεώργιος Πένκης, κτηνοτρόφος Γουμένισσας.

“Έχω 700 γίδια και δεν μπορώ να επιβιώσω. Δουλεύω όλη μέρα για μεροκάματο 30 με 40 ευρώ”.

Δημήτρης Τσέρνας, κτηνοτρόφος Δράμας.

“Φέτος οι τιμές των ζωοτροφών έπεσαν αλλά δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τα περσινά χρέη”.

Στέργιος Κίρτσιος, πρόεδρος κτηνοτρόφων Ημαθίας.

“Υπάρχει τεράστια διαφορά στις τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας και σε αυτές που τελικά αγοράζει ο καταναλωτής”.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: