PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΤΡΟΦΗ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ


Η εκτροφή των κύριων γουνοφόρων ζώων ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φάρμα στην Ευρώπη έκανε την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Η εκτροφή μίνκ άρχισε νωρίτερα (υπάρχουν αρχεία στη Β. Αμερική από το 1866). Γύρω στο 1930 είχε εξαπλωθεί και στην Ευρώπη και αυξήθηκε σημαντικά. Η εκτροφή στηρίχτηκε σε ζώα προερχόμενα από την Αλάσκα. Σήμερα η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, της Ρωσίας και της Κίνας. Τα ζώα έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες εκτροφής, ενώ τα κτηνοτροφικά συστήματα έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ζώων. Τα συστήματα αυτά εξασφαλίζουν στα ζώα υψηλής ποιότητας προστασία, στέγαση, κτηνοτροφικές μεθόδους και ελέγχους ασθενειών. Οι φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται σε 6500.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γουναρικών, από ζώα εκτροφής, παράγεται από Ευρωπαίους κτηνοτρόφους. Η Ευρώπη κατέχει το 67% περίπου της συνολικής παραγωγής μίνκ στον κόσμο και το 70% περίπου της παραγωγής αλεπούς. Η Δανία είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας γουνοδέρματος μίνκ, της βασικής πρώτης ύλης στη βιομηχανία γουναρικών, ενώ η Φιλανδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γουνοδέρματος αλεπούς, επίσης βασικής πρώτης ύλης.

Οι βιοτεχνίες που απασχολούνται με την επεξεργασία της γούνας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες όσο αφορά την πρώτη ύλη. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

. Βιοτεχνίες επεξεργασίας δερμάτων. Επεξεργάζονται το τμήμα του δέρματος αφού αφαιρέσουν το κεφάλι, τα πόδια και την ουρά και κατασκευάζουν τα πλέον ποιοτικά προϊόντα, τις γούνες.

. Βιοτεχνίες επεξεργασίας αποκομμάτων. Επεξεργάζονται τα άκρα του δέρματος (κεφάλι, πόδια, ουρά). Τα προϊόντα που παράγονται από αποκόμματα κοστίζουν φθηνότερα.

Το 60% των επιχειρήσεων επεξεργάζεται τα αποκόμματα γουναρικών δηλ. το κεφάλι, την ουρά και τα πόδια, το 20% επεξεργάζεται το δέρμα που υπολείπεται μετά την αφαίρεση παραπάνω, το 14% ασχολείται με την φασόν επεξεργασία ενώ το υπόλοιπο ποσοστό του 6% ασχολείται με άλλες δραστηριότητες.

Μια άλλη διάκριση που μπορεί να γίνει ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι σε αυτές που επεξεργάζονται την πρώτη ύλη για δικό τους λογαριασμό και σε αυτές που ασχολούνται με την φασόν εργασία, κυρίως στην παραγωγή ενδυμάτων γούνας από ολόκληρα δέρματα για λογαριασμό οίκων του εξωτερικού. Μετά την κρίση όμως της Ρωσίας το 1988, η φασόν εργασία έχει μειωθεί αισθητά.

ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ

Γουνοφόρα θεωρούνται τα ζώα (θηλαστικά) με πυκνότητα τρίχας μεγαλύτερη των 4.000 τριχών/cm. Τα πολύτιμα όμως γουνοφόρα ζώα έχουν πυκνότητα τρίχας που ξεπερνάει τις 10.000 τρίχες/cm. Στα μινκ έχουν αναφερθεί ζώα με πυκνότητα τριχώματος μεγαλύτερη των 20.000 τριχών/cm. Αυτά τα θηλαστικά έχουν πολύ ελκυστικό τρίχωμα. Χαρακτηριστικά όπως η γυαλάδα, η απαλότητα και η μεγάλη πυκνότητα τριχώματος είναι πολύ σημαντικά.

Οι γούνες προέρχονται από ζώα εκτροφής αλλά κι από άγρια γουνοφόρα ζώα.

Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων προέρχεται από ζώα που έχουν εξημερωθεί.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τα κυριότερα γουνοφόρα ζώα από αυτά είναι το μίνκ, η αλεπού, το φιλανδέζικο ρακούν, το τσιντσιλά και το νούτρια από τα οποία τα δύο πρώτα είναι και τα σημαντικότερα.

Μινκ (βιζόν)

Το mink ανήκει στην κατηγορία των μουστελλίδων και είναι είδος ικτίδος. Είναι σαρκοφάγο θηλαστικό και κατάγεται από το άγριο mink της Β. Αμερικής. Το κανονικό του χρώμα είναι το σκούρο καφέ μέχρι μαύρο. Σήμερα το mink ζει σε άγρια κατάσταση σε δάση κοντά σε καλλιεργήσιμες περιοχές, σε βραχώδη νησιά και κοντά σε βουνά αλλά οι περιοχές που προτιμά περισσότερο είναι οι υδάτινες.

Αλεπού

Ανήκει στα σαρκοφάγα θηλαστικά του γένους Αλώπηξ της ευρύτερης οικογένειας των Κυνίδων στην οποία ανήκουν τα ζώα με μακριά θυσανωτή ουρά και μυτερό ρύγχος. Υπάρχουν πολλά είδη από τα οποία τα κυριότερα είναι: η Κοινή αλεπού (κόκκινη αλεπού-red fox) η οποία ζει στην Ευρώπη, Β. Αμερική, Μ. Ασία, Ιμαλάϊα, Ιαπωνία-η Ασημόχρωμη αλεπού (silver fox) η οποία προήλθε σαν μετάλλαξη της κόκκινης αλεπούς- η Πολική αλεπού που διακρίνεται σε κυανή και λευκή και ζει στις παγωμένες ερημικές εκτάσεις της Β. Ευρώπης, Ασίας, Αλάσκας και του Καναδά-η αλεπού των στεπών που είναι μικρότερη κα από την πολική και ο χρωματισμός της είναι ερυθρόφαιος και η αλεπού της Β. Αφρικής με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα αυτιά και τον κιτρινωπό χρωματισμό.

Τσιντσιλά (Εριόμυς)

Το τσιντσιλά ανήκει στην οικογένεια των Κινκιλλίδων ή Λογοστιμίδων της τάξεως των Τρωκτικών. Χώρα καταγωγής του είναι η Ν. Αμερική (Βολιβία, Περού, Κολομβία). Το τρίχωμά του είναι πολύ μαλακό και συνήθως γκριζωπό, είναι από τα ακριβότερα δέρματα γούνας καθώς και από τα πιο ευαίσθητα κατά την επεξεργασία.

Ρακούν

Το ρακούν ανήκει στην οικογένεια των Canidae και προέρχεται από την Α. Ασία. Ο άγριος τύπος ρακούν έχει γκριζωπό-καφέ χρώμα τριχώματος ενώ το προστατευτικό τρίχωμα αλλάζει από κίτρινο σε μαύρο. Ζει σε δασώδεις περιοχές και συχνά κοντά σε θάλασσες ή ποτάμια. Τρέφεται κυρίως με μικρά τρωκτικά, αυγά πτηνών, έντομα και με μούρα ή σπόρους.


Νούτρια

Είναι τρωκτικά της Νοτίου Αμερική. Είναι αμφίβια και ζουν κοντά σε ποτάμια και λίμνες. Έχουν γκρίζο χρώμα και μοιάζουν με τους ποντικούς.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΟΥΝΟΦΟΡΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ.

Οι μέθοδοι εκτροφής των γουνοφόρων ζώων εξαρτώνται από ορισμένες βασικές παραμέτρους, όπως είναι:

1. οι συνθήκες περιβάλλοντος

2. η κατάσταση της υγείας τους

3. διατροφή τους

Γι’ αυτές τις παραμέτρους έχουν καθοριστεί σήμερα ειδικές προδιαγραφές, που είναι απαραίτητο να τηρούνται με σχολαστικότητα προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Από αυτές τις παραμέτρους η διατροφή είναι η πιο σημαντική. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του γουνοδέρματος παίζει και η θανάτωση των γουνοφόρων ζώων.

Οι παράγοντες που αναφέρθηκαν αναλύονται διεξοδικά παρακάτω.

Συνθήκες περιβάλλοντος

Πρωταρχικός παράγοντας για την επιτυχία της εκτροφής είναι η εκλογή του χώρου λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Θερμοκρασίες άνω των 40-41˚ C, για αρκετές ημέρες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Το εκτροφείο πρέπει να είναι απομονωμένο, μακριά από τεχνητούς θορύβους και να περιβάλλεται από πλούσια και άγρια βλάστηση. Ο σωστός φωτισμός κρίνεται απαραίτητος για την καλή διατήρηση και ανάπτυξη των ζώων και ιδιαίτερα των νεογνών. Το περιβάλλον στο οποίο στεγάζονται πρέπει να είναι ευρύχωρο με άνετα κλουβιά έτσι ώστε να νιώθουν ότι βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Διατροφή

Η ποιότητα και η σύσταση της τροφής είναι μεγάλης σημασίας για την ευημερία των ζώων αλλά και για την ποιότητα του δέρματός τους. Δύο είναι οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή της σωστής τροφής και αυτοί είναι:

. Οι διατροφικές ανάγκες που διαφέρουν από είδος σε είδος και

. Μεταξύ των ζώων του ίδιου είδους, η τροφή πρέπει να εκπληρώνει τις ανάγκες των ζώων ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται.

Η περίοδος από τον Μάιο μέχρι το τέλος του Ιουλίου (γαλακτογονία και αρχική ανάπτυξη του απογόνου) είναι διαφορετικά η πιο απαιτητική περίοδος γι’ αυτό θα πρέπει η τροφή τους να είναι πλούσια, με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι ποιοτικές ανάγκες της τροφής θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

. Πρωτεΐνες

. Υδατάνθρακες, οι οποίοι χρησιμεύουν κυρίως στην παροχή θερμίδων (ενέργειας)

. Λίπη. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ωραίου τριχώματος και δέρματος ευλύγιστου, στιλπνού και υγιούς καθώς επίσης είναι και σημαντική πηγή ενέργειας.

. Άλλα αναγκαία θρεπτικά συστατικά όπως η Βιταμίνη Α και Ε, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη, παντοθεντικό οξύ, νιασίνη καθώς και Μακροστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορος, νάτριο, κάλιο, σίδηρος κ.α.

Οι τροφές που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία μπορεί να είναι είτε ζωικής προέλευσης (κρέας βοοειδών και ιπποειδών, ιχθείς, κρεατάλευρο κ.α.) είτε φυτικής (δημητριακοί καρποί, βαμβακόσπορος, λάχανα, πατάτες, καρότα κ.α.).

Για καθαρά προληπτικούς λόγους χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά μέσα στις τροφές και με επιφυλάξεις, λόγω του ενδεχομένου του εθισμού των ζώων, σε περίπτωση υποψίας μιας λοιμώδους νόσου καθώς και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η διατροφή των γουνοφόρων ζώων μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας τους με δύο τρόπους:

. Ως μεταφορέας τόσο διαφόρων μικροβίων και παρασιτικών παραγόντων όσο και ποικίλων τοξικών ουσιών και

. Διαμέσου της κάλυψης ή όχι των αναγκών των ζώων σε θρεπτικές ουσίες και ενέργεια.

Εάν η εκτροφή γίνεται κάτω από σωστές συνθήκες διατροφής και ζωοτεχνίας, το μέγεθος του ζώου μπορεί να μεγαλώσει σωστά και επομένως αυτή η ανάπτυξη να επηρεάσει θετικά και στην ανάπτυξη του γουνοδέρματος.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα λίπη παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ωραίου τριχώματος καθώς και στην καλή ευλυγισία, στιλπνότητα και υγεία του δέρματος. Αντιθέτως, η έλλειψη ιωδίου (ιωδιοπενία), στα νεαρά ζώα παρουσιάζει αραίωση του τριχώματος και εξοίδηση του δέρματος. Ομάδες ζώων που διατράφηκαν με χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, σε κάποια φάση της ανάπτυξής τους, η ανάπτυξη του τριχώματος, ο τελικός όγκος και η γενική ποιότητα του χειμερινού τριχώματος στα αρσενικά επηρεάστηκε αρνητικά.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην διατροφή διότι είναι καθοριστικός παράγοντας της τελικής ποιότητας του γουνοφόρου δέρματος.

Ασθένειες των γουνοφόρων ζώων

Οι ασθένειες τω γουνοφόρων ζώων οφείλονται σε ιούς και παράσιτα αλλά και στη μη σωστή διατροφή τω ζώων. Πέραν των βλαβών της υγείας τω ζώων, πολλές από τις ασθένειες έχουν και άμεσες ή έμμεσες συνέπειες στην ποιότητα του παραγομένου γουνοδέρματος.

Τέτοιες ασθένειες, όπως των βαμβακοειδών γουνοδερμάτων, η νόσος της γαλουχίας, η αβιταμίνωση Β2 και η υπερκεράτωση, η αλλαντίαση κ.α. μπορεί να προκαλέσουν στο ζώο έλλειψη χρώσης τριχώματος, υποβάθμιση της ποιότητας του γουνοδέρματος, παράλυση, εξανθήματα στο δέρμα τους καθώς επίσης να επιφέρουν και τον θάνατο

Το κλίμα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι κατάλληλο για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, εντούτοις ελάχιστο ποσοστό των γουνοδερμάτων που επεξεργάζονται είναι ιδιοπαραγόμενο. Αυτό συμβαίνει διότι οι προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία εκτροφείων είναι απαιτητικές και λίγοι είναι αυτοί που τις αποδέχονται και τις ακολουθούν.

Αποτέλεσμα της υφιστάμενης αυτής κατάστασης είναι η εισαγωγή γουνοδερμάτων από εκτροφεία και δημοπρατήρια του εξωτερικού οδηγώντας σε εξαγωγή σημαντικών ποσοτήτων συναλλάγματος. Οι όροι συναλλαγής των δημοπρατηρίων αυτών πιέζουν τους μικρούς γουνοποιούς, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα προμήθειας επαρκών ποσοτήτων γουνοδερμάτων, λόγω του υψηλού κόστους και του τρόπου πληρωμής τοις μετρητοίς.

Είναι λοιπόν προφανής η αναγκαιότητα καθετοποίησης του κλάδου στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με ανάπτυξη υποδομής για εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα και για εξασφάλιση μερικής αυτονομίας του κλάδου.

Επιδότηση μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε ποσοστό 45% με το νέο αναπτυξιακό -
Ενισχύεται σύμφωνα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με ποσοστό επιδότησης 45%, η ίδρυση εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, αλλά και η επέκταση εγκαταστάσεων και δραστηριότητας υφιστάμενων μονάδων εκτροφής.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α) Δυτ. Μακεδονίας - ΑΝΚΟ και το Επιμελητήριο Καστοριάς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον Σύνδεσμο Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων.

Σήμερα στον Νομό Καστοριάς ο αριθμός των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων φθάνει τις 11 εκ των οποίων οι 5 έχουν κάνει έναρξη της δραστηριότητας τους μέσα από τα προγράμματα leader και ΟΠΑΧ.


περισσότερα ΕΔΩ :

http://www.qualityofgreece.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=619&Itemid=248&PHPSESSID=508bdbd20c943f88a1449abeb2999d04

Δεν υπάρχουν σχόλια: